Visitors hit counter, stats, email report, location on a map, SEO for Joomla, Wordpress, Drupal, Magento and Prestashop

Alle anmeldelser - klik herunder

Søg bog eller forfatter

Amerikas lyksalighed PDF Udskriv Email

amerikas lyksalighed - bog

Martin Petersen
Amerikas lyksalighed
253 sider
Byens forlag

 

Det er altid interessant at læse om fremmede himmelstrøg. Ofte er det også interessant at opleve samme himmelstrøg i historisk perspektiv, især når man kan genkende nogle af lokaliteterne og miljøerne.
Det kommer vi til i Martin Petersens nye roman, der handler om den fattige Birgitte, der i begyndelsen af sidste århundrede med tusinder af andre tog den lange og udslidende vej fra Danmark og til Ellis Island i New York, hvor de håbede på lykken i det fremmede.
Hvad kom de så til? 
Ofte fornedrelser, ydmygelser og mistænksomhed af personalet ved skrankerne til det forjættede land og siden hen i hvert fald ikke den lykke og glæde, de havde drømt om hjemme i Danmark.
Et rigtig godt spejlbillede af forholdene for migranter rundt om i Europa - heriblandt Danmark - her så mange år senere.
Miljøbeskrivelserne i bogen er fantastiske. Geografien og genkendeligheden på plads. Lower East Side, Essex Street, rejsebreve fra Utah, Canal Street, Jessie Mærsk.
Beskrivelserne af håbløsheden, fattigdommen, den spirende forhåbning og så alligevel trange kår og udnmattelsen, alt det har forfatteren rigtig godt fat i og er en super historie-fortæller, der formår at tage sin læser ved hånden og fortælle os noget om gamle dage.
Vore forfædre der udvandrede til noget andet end det, vi er vokset op med og er forvænt med idag.
Og som slet ikke når frem til den lykke i det solbeskinnede Californien, de har drømt om. Men som bliver hængende i fattigdommen i New York.
Det er en præstation at gøre det i romanform. Man må formode, at researchen virkelig er på plads. Og gevinsten kommer os som læsere til gode. Flot arbejde.